Stiri de ultima ora

Brașov: Serviciul Salvamont Bran se desființează, nemaiprimind finanțare de la primăriile din zonă

Brașov: Serviciul Salvamont Bran se desființează, nemaiprimind finanțare de la primăriile din zonă
Actualitate
Serviciul Salvamont Bran, care deservește și zona Moieciu-Fundata, se desființează de la 1 aprilie, când încetează finanțarea de la bugetele locale Bran-Moieciu-Fundata, potrivit adresei primite de angajații Salvamont.

El spune că, potrivit legii, în localitățile în care există pârtii de schi cum este în cazul celor trei, este obligatoriu să existe Serviciul Salvamont. Zilnic, salvamontiștii de la Bran intervin pentru salvarea turiștilor rătăciți pe traseele montane, existând multe perioade când intervențiile se fac pe timp de noapte, în condiții extrem de dificile. Ultima intervenție a avut loc duminică seara, în Masivul Bucegi, pentru salvarea a trei turiști din Germania.

"La Primăria Bran Serviciul Salvamont a funcționat până în anul 2011, după care s-a desființat și a fost trecut în subordinea Regiei Locale a Pădurilor. Nu cunosc care a fost motivul, dar sunt obligați, fiind o zonă turistică foarte căutată de turiști români și străini, să aibă echipe salvamont. Serviciul Salvamont Bran-Moieciu-Fundata nu poate funționa în subordinea Consiliului Județean, trebuie înființat la nivelul acestor localități. În această zonă se organizează foarte multe concursuri montane în perioada aprilie-octombrie, iar fără salvamont nu știu dacă se mai pot organiza. În plus, toate aceste localități au pârtii de schi omologate", a spus Ciprian Pais.

Șeful Salvamont Bran, Sorin Mălușelu, a precizat că fondurile necesare pentru salvamontiști, echipamente, întreținerea acestora erau de 300.000 de lei pe an, din care 60% au venit din bugetul Primăriei Bran și câte 20% din bugetele primăriilor Moieciu și Fundata.

Serviciul Salvamont Bran deservește o zonă cu o suprafață de 200 de kmp de pădure și 18 trasee montane. Această zonă este frecventată în toate anotimpurile anului de sute de mii de turiști. Numai Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 800.000 de turiști, dintre care peste jumătate străini.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus