Stiri - Editia din date de 16-05-2018

Arhiva stiri din data de:
16-05-2018 Stiri de ultima ora din

BIO: Lucian Pintilie, un regizor cu un stil curajos, cu o viziune extrem de critică asupra lumii

Actualitate
Regizorul de teatru şi film Lucian Pintilie s-a remarcat, de-a lungul carierei, printr-o viziune critică asupra lumii, un stil inedit, curajos şi sarcastic, iar creaţiile sale au provocat frecvent controverse sau au cucerit imediat fanii şi criticii.

BIO: Lucian Pintilie, un regizor cu un stil curajos, cu o viziune extrem de critică asupra lumii

Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în fosta Basarabie de Sud (în prezent Ucraina). Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, secţia Regie Teatru, Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat o serie de spectacole memorabile, precum "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Biedermann şi incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălţimi" (1964), "D ale carnavalului" (1966), în care Toma Caragiu şi Marin Moraru au făcut roluri de senzaţie, şi "Revizorul" (1972), interzis de cenzura comunistă după a treia reprezentaţie. Debutul său în regia de film, "Duminica la ora 6" (1965), o puternică poveste de dragoste avându-i în rolurile principale pe Irina Petrescu şi Dan Nuţu, este una dintre peliculele care au marcat naşterea cinematografului românesc modern.

Cel de-al doilea lungmetraj din cariera reputatului regizor, "Reconstituirea" (1971), un clasic al cinematografiei româneşti, rămâne în mod cert unul dintre filmele cele mai reprezentative pentru cariera lui Pintilie şi, totodată, cel care i-a adus consacrarea definitivă. Filmul narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri (interpretaţi de George Mihăiţă şi Vladimir Găitan), întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă. Subiectul şi abordarea regizorală, extrem de curajoase pentru acea vreme, au făcut ca filmul să fie interzis de regimul comunist.

În 2012, filmul "Reconstituirea" a fost achiziţionat pentru colecţia permanentă a Museum of Modern Art (MoMA) din New York, unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă din lume.

După ce şi spectacolul său de teatru "Revizorul" (1972) a fost interzis, Pintilie a părăsit România. A realizat "Salonul nr. 6" (1973) în fosta Iugoslavie, apoi s-a întors în ţară unde a filmat "De ce trag clopotele, Mitică?" (1979), şi acesta fiind interzis. Pintilie a trăit în Franţa, iar, după căderea comunismului, a realizat o serie de filme memorabile, precum "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003) şi "Tertium non datur" (2006).

Pe plan internaţional, regizorul s-a făcut remarcat în special cu peliculele "Balanţa" (1992), cu Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc şi Maia Morgenstern - a cărei interpretare a fost răsplătită cu premiul Academiei de film europene pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, în 1993, "O vară de neuitat" (1994), cu celebra actriţă Kristin Scott Thomas în rolul principal, prezentat în competiţia Festivalului de film de la Cannes în 1994, "Prea târziu", nominalizat la Palme d Or în 1996, "Terminus Paradis", distins cu premiul special al juriului la Veneţia, în 1998, "După-amiaza unui torţionar" (2001), prezent şi el în competiţia festivalului veneţian.

În 1992, a publicat la Editura Albatros volumul "Patru scenarii", care include "Colonia penitenciară" (după Franz Kafka), "Duelul" (după A.P. Cehov), "Balanţa" (ecranizat) şi "De ce bat clopotele, Mitică?" (după "D-ale carnavalului", de I. L. Caragiale, ecranizat). În 2003 a publicat volumul autobiografic "Bric-a-brac", iar, în 2005, a publicat volumele "Pompa cu morfină" şi "Capul de zimbru" (scenariu după V. Voiculescu).

Pentru întreaga operă şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti, Lucian Pintilie a fost distins, în 2007, cu un trofeu Gopo.

De asemenea, în 1967, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice".Articole similare :
19
mai.
regizorul lucian pintilie a fost inmormantat cu onoruri militare sambata
Actualitate
Regizorul Lucian Pintilie, care a murit miercuri seară, la vârsta de 84 de ani, a fost înmormântat cu onoruri militare sâmbătă, la Cimitirul Bellu Ortodox din Bucureşti. Regizorul Lucian Pintilie...

13
mai.
colectia de filme pintilie cineast nominalizata la dvd awards la festivalul il cinema ritrovato
Actualitate
Festivalul Il Cinema Ritrovato este un eveniment amplu organizat de Cinemateca din Bologna şi dedicat filmelor clasice, capodoperelor din arhive şi peliculelor restaurate. Câştigătorii vor fi anunţaţi în timpul festivalului....

07
iul.
colectia de filme pintilie cineast premiata la dvd awards la festivalul il cinema ritrovato
Actualitate
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul, dedicat filmelor clasice, capodoperelor de arhivă şi peliculelor restaurate, s a desfăşurat între 29 iunie şi 6 iulie. Juriul DVD Awards a fost prezidat anul...

28
apr.
regizorul lucian pintilie internat in stare grava la spitalul elias din capitala
Cultura
Renumitul regizor Lucian Pintilie a fost internat astăzi la Spitalul Elias, le secţia de terapie intensivă, potrivit unor informaţii ale postului de televiziune Antena 3. Pintilie, în vârstă de 84...

14
mai.
regizorul lucian pintilie in stare grava la spitalul elias din capitala
Actualitate
Regizorul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a fost internat, duminică seară, pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală, fiind într o stare gravă,...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Actualitate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte