Stiri de ultima ora

BAT TOBELE pentru Victor Ponta la ICCJ - Instanţa tranşează o chestiune vitală privind achitarea sa în dosarul Turceni Rovinari

BAT TOBELE pentru Victor Ponta la ICCJ - Instanţa tranşează o chestiune vitală privind achitarea sa în dosarul Turceni Rovinari
Actualitate
Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă reia, luni, discutarea unei cereri a prcurorului DNA dar şi a unei cereri proprii, din oficiu, în dosarul în care se judecă apelul Direcţiei împotrivat achitării lui Victor Ponta în speţa Turceni Rovinari.

La ultimul termen de judecată din acest dosar, din 4 noiembrie, procurorul anunţa că doreşte admiterea urgentă a apelurilor pe fondul motivării CCR care a stabilit că primul complet de judecată, cel de trei ar fi fost neconstituţional alcătuit.

Mai precis, magistratul DNA a invocat motivarea CCR a deciziei prin care s-a constatat existenţa unui conflict constituţional între instanţa supremă şi Parlament legat de specializarea completelor de trei judecători de la ICCJ.

Invocând aceeaşi motivare CCR magistraţii completului de 5 au invocat tot în 4 noiembrie, din oficiu, o cerere de transmitere a patru întrebări la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. ACeştia cer CJUE să spună dacă indicaţiile trasate de CCR prin motivarea respectivei decizii sunt obligatorii pentru o instanţă de judecată.

Mai precis judecătorii vor ca CJUE să spună dacă CCR poate dicta unor instanţe de judecată ce au de făcut în virtutea deciziilor pe care CCR le dă.

Aceste două traiectorii ale dosarului nu au mai fost discutate însă după ce avocatul a doi dintre inculpaţii achitaţi în acest dosar pe lângă Victor Ponta a cerut un termen pentru a studia încheierile prin care alte completuri de cinci judecători au sesizat deja CJUE cu cele patru întrebări.

Avocatul a explicat că nu îşi poate forma apărarea de la o oră la alta şi a cerut un timp substanţial de studiu. El a motivat că este primul avocat din acest dosar încă din faza de urmărire penală, că ştie foarte bine speţa şi mai ales că cei pe care îi apără au fost achitaţi de primii judecători tot de la ICCJ.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus