Stiri de ultima ora

Avocații lui Dragnea stârnesc panică în sistem

Avocații lui Dragnea stârnesc panică în sistem
Actualitate
Lovitură de teatru în dosarul lui Liviu Dragnea. Avocații liderului PSD au făcut o descoperire uriașă.

Instanța din Înalta Curte de Casație și Justiție care l-a condamnat la 3 ani și 6 luni nu era legal constituită. După ce au depus argumentația la instanța de apel s-a produs panică în sistem. Sistem care a dat ordin ca până în vară Dragnea să fie executat.

Avocaţii lui Liviu Dragnea – Flavia Teodosiu, Marian Nazat şi Adrian Toni Neacşu – au reuşit să demonstreze că sentinţa de condamnare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, dispusă la fond, este nulă.

Altfel spus, pe Liviu Dragnea l-au condamnat judecătorii (completul de trei) neconstituiți într-o diaporamă legală. E ca și cum piticii din jurul Albei-ca-Zăpada – personificarea justiției independente – ar fi contrafăcuți și vânătorul din poveste ar fi vânat, nu cel trimis să o execute pe frumoasa din povestea lui Grimm. Sigur că în dosarul secretarelor nu se urmăresc coafurile sau zâmbetele acestora, ci omul care se împotrivește sistemului și nu vrea să se predea, cum cuminte au făcut-o alții, acum capi de listă la diferite partide. 

Poate că nu se înțelege ce e aceea o instanță legal constituită? Legiuitorul, în marea sa grijă să nu scape de niciun corupt, a prevăzut în plină glorie a luptei anticorupție ca trimișii DNA să fie judecați de un anumit complet, specializat cu anticorupția. Magistrații aleși pe sprânceană erau instruiți să fie ageri și devreme în garnizoană la raport. „Șefu’, am mai lichidat un dușman al poporului de pe lista neagră“. Secvența nu e dintr-un film rusesc cu brigadieri în rol de magistrați. Ci e un concret al lumii în care justițiabilii nu aveau dreptul nici la apă. Pe vremea când telejustiția excita naturelul simțitor al unei părți din societate care se hrănea cu sânge de „penal“.

Mai direct, puterea judecătorească, atât de legată de Protocoale cu Comandamentul din pădure, a organizat, asemenea lui Kafka, un mic tribunal în camera domnișoarei Bürstner, vecina de scară a lui K. Să nu vă gândiți la Zeița neprihănirii.

Serviciile nu vor să tărăgăneze prea mult. Vor o sentință mult mai rapidă decât în „Procesul“ lui Kafka, cel care, dacă nu murea personajul principal, s-ar fi judecat și astăzi. Băieții vor să-l ucidă politic, nu ritualic. La fel cum a pățit și Ludovic Orban, dar care la semnalele roșii a oprit și stă cuminte. Și ar mai sta dacă sorții din mai i-ar fi prielnici.

Dragnea a fost condamnat într-un dosar de corupţie, pe baza faptelor prevăzute de legea anticorupției. Numai că legea prevedea ca judecarea dosarelor să fie trimisă completelor specializate. Iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea în care instanţa de 3 judecători a dat sentinţa de condamnare, în fond, nu are astfel de instanțe, doar tribunalele şi curţile de apel.

Jurnaliștii prezenți în sală la ultimul termen de judecată au sesizat reacţia nefirească a preşedintei completului de 5 judecători, Lucia Tatiana Rog, atunci când avocaţii au încercat să justifice motivul cererii de anulare a sentinţei de fond: nu a avut chef să asculte, cerând punerea documentaţiei la dosar.

Practica amânării s-a mai văzut în instanțele românești, mai ales în dosarele sensibile. Probabil e necesar timp pentru ca băieții – prinși în ofsaid – să scoată planul B din tolbă.

Refuzul completului de 5 judecători format din Lucia Tatiana Rog, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa de a analiza, a asculta în detaliu excepţiile şi problemele invocate de avocaţi în legătură cu nelegala condamnare dispusă la fond în acest dosar poate fi interpretat ca o temere a purtătorilor de robe, cu aura de independență, de a privi adevărul în față.

Cum adică să treci mai departe? Argumentele să fie puse în dosar? Nu ascultate? Viul grai dăunează microfoanelor din sală?

Cam multe informaţii circulă în mediile judiciare despre sentința antepronunțată, despre presiunile sistemului asupra magistraților pentru a-l executa pe liderul principalului partid de guvernământ în an electoral. Potrivit surselor media, la Înalta Curte s-ar fi dat ordin pe firul scurt ca nicio excepţie, contestație sau cerere privind nelegala compunere a completelor de 3 judecători, argumentată pe baza legii, să nu fie admisă, ori să nu fie trimisă la Curtea Constituţională.

Cheia e la cei cinci magistrați care admit sau resping argumentele avocaților. Procesul devine spectaculos. Se poate întoarce sau anula definitiv.    
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus