Stiri de ultima ora

Augustin Lazăr, prima reacție la decizia ÎCCJ în dosarul Mineriada: Cine afirmă că PÎCCJ s-ar fi grăbit nu e interesat de aflarea adevărului

Augustin Lazăr, prima reacție la decizia ÎCCJ în dosarul Mineriada:  Cine afirmă că PÎCCJ s-ar fi grăbit nu e interesat de aflarea adevărului
Actualitate
Fostul procuror general Augustin Lazăr a declarat, pentru MEDIAFAX, după decizia ÎCCJ din dosarul Mineriadei, că instanța a anulat acte efectuate în perioada 2005-2007, subliniind totodată că cine afirmă că PÎCCJ s-a grăbit cu trimiterea în judecată a cauzei nu este interesat de aflarea adevărului.

Potrivit lui Lazăr, asumarea anchetei și a judecării cauzei sunt necesare pentru aflarea adevărului.

„Cine afirmă că după 27 de ani de anchete, Ministerul Public s-ar fi grăbit să soluționeze un dosar istoric complex, pentru a cărui tergiversare România a fost condamnată de CEDO la 3, 5 mil. euro, nu este interesat de aflarea adevărului.Asumarea anchetei, dar și a judecării cauzelor sunt absolut necesare pentru aflarea adevărului despre evenimente importante ale istoriei recente a României”, a mai spus fostul procuror general.

Precizările vin după ce magistrații instanței supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurorii Parchetului General, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia nu e definitivă.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în 13 iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, fiind judecate.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

În dosar au fost introduse drept părți responsabile civilmente mai multe instituții ale statului, precum Ministerul Finanţelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul României, Jandarmeria Română, MApN, Ministerul Economiei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus