Stiri de ultima ora

Alegeri locale în Republica Moldova. Cum au ajuns controversaţii milionari Shor şi Usatîi să preia primăriile din Orhei şi Bălţi

Alegeri locale în Republica Moldova. Cum au ajuns controversaţii milionari Shor şi Usatîi să preia primăriile din Orhei şi Bălţi
Actualitate
Alegerile locale din Republica Moldova, de duminică, au adus o lovitură la urne pentru partidele pro-europene, prin faptul că electoratul s-a orientat puternic către partidele pro-ruse. La Chişinău, scorul este strâns, actualul primar Dorin Chirtoacă având un avantaj minuscul, de sub două procente, care îl va duce în turul doi cu fostul premier Zenaida Greceanîi, candidata Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Doi tineri milionari, cu puternice legături cu Rusia, au ieşit primari chiar din primul tur: Ilan Shor, 28 de ani, a devenit primar la Orhei, în timp ce Renato Usatîi a preluat municipalitatea Bălţi. Primul este urmărit penal pentru devalizarea a 3 bănci moldovene, în ceea ce este cunoscut în Moldova drept „furtul secolului” – dispariţia a aproape 1 miliard de dolari din aceste bănci. Pentru a candida la primărie, lui Shor i s-a permis ieşirea din arestul la domiciliu, bucurându-se pe perioada campaniei electorale de imunitate în faţa procurorilor. Al doilea, Usatîi, 36 de ani, este implicat în preluarea afacerilor de la Chişinău ale lui Gherman Gorbunţov, milionar rus care a supravieţuit unei tentative de asasinat la Londra, având puternice legături de afaceri la Kremlin. Partidul său a fost interzis anul trecut la alegerile parlamentare, fiind acuzat că a primit finanţare ilegală din Rusia.

Aproape 50% dintre moldoveni au ieşit la urne duminică, pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali, partidele pro-ruse bucurându-se de o susţinere puternică, în defavoarea celor pro-europene, aflate la guvernare printr-o alianţă instabilă, la care contribuie şi comuniştii. La Chişinău, cursa electorală a fost strânsă, în turul doi intrând pe primul loc actualul primar Dorin Chirtoacă, de la Partidul Liberal, iar la mai puţin de două procente în urma sa fostul premier Zenaida Greceanîi, candidata socialiştilor (PSRM).

Doi tineri milionari cu puternice legături de afaceri cu Rusia, care reprezintă partide pro-ruse, au reuşit să câştige din primul tur, detaşat, primăriile din Orhei şi Bălţi.

Ilan Shor, 28 de ani, a câştigat primăria din Orhei cu aproape 62%, participând la alegeri din partea Mişcării Social Politice Ravnopravie, care susţine separatismul Transnistriei şi militează pentru integrarea Moldovei în Rusia, după modelul Crimeei.

Ilan Shor se află în centrul celui mai mare scandal financiar şi penal din istoria recentă a  Moldovei, fiind urmărit penal în ceea ce a devenit cunoscut la Chişinău drept „furtul secolului” – devalizarea a trei bănci cu aproape 1 miliard de dolari, o mare parte din bani ajungând la firmele lui Ilan Shor, conform raportului firmei americane de audit Kroll. Pentru a putea participa la alegeri, lui Shor i s-a permis să părăsească arestul la domiciliu şi s-a bucurat de imunitate în faţa procurorilor, pe durata campaniei electorale.

Ilan Shor, om de afaceri de origine israeliană, controla cele 3 bănci moldovene Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. După ce a preluat controlul băncilor prin firmele sale, în decurs de doar câteva zile, în 2014, aceste bănci au acordat credite în valoare de 750 de milioane de dolari unor firme offshore controlate tot de Ilan Shor, ceea ce a dus la prăbuşirea băncilor şi la preluarea lor în administrare specială de către Banca Naţională a Republicii Moldova.

Cazul a dat naştere unui imens scandal, zeci de mii de oameni protestând la Chişinău şi cerând Guvernului să facă publice detaliile anchetei şi să recupereze banii furaţi.

Cu toate acestea, personajul principal al acestui caz, Ilan Shor, a fost ales de cetăţenii din Orhei ca primar, încă din primul tur de scrutin. Shor este şi patronul echipei locale de fotbal, Milsami Orhei, care a devenit campioana en-titre a campionatului de fotbal din Republica Moldova. Shor mai controlează şi o mare parte din spaţiile comerciale din Aeroportul Chişinău, precum şi două televiziuni, Euro Tv şi Alt Tv.

La Bălţi, milionarul Renato Usatîi, 36 de ani, a câştigat primăria cu peste 73% din voturi, reprezentând propriul partid, „Partidul Nostru”, fostul Partid Ţărănesc Creştin Democrat. Usatîi are legături de afaceri puternice cu Kremlinul, precum şi cu serviciul secret FSB, firmele sale lucrând cu Căile Ferate Ruse, un gigant de stat al Rusiei. , Usatîi este cel care a preluat banca Universalbank de la Chişinău, lăsându-l pe milionarul Gherman Gorbunţov fără acţiuni la această bancă.

Gorbunţov a fost victima unei tentative de asasinat la Londra, căreia i-a supravieţuit, atacatorul său fiind Vitalie Proca, cel care se află acum în arest în România, după ce a ratat un alt asasinat la comandă, la Bucureşti în 2013, confundându-l pe un bucureştean cu interlopul nemţean Puiu Mironescu.

Gorbunţov avea rolul de „bancher negru” la Chişinău, spălând banii afaceriştilor ruşi implicaţi în Căile Ferate Ruse prin banca sa. Usatîi ar fi fost folosit de aceşti puternici oameni de afaceri pentru a prelua banca de la Gorbunţov, după ce acesta ar fi furat din bani – parte din care ar fi urmat să ajungă chiar la Vladimir Putin, ca şpagă, arată documentarul Rise Project.

Usatîi a negat toate aceste acuzaţii. În noiembrie 2014, partidul său „Patria” a fost eliminat din cursa electorală pentru Parlament, iar Usatîi a fugit la Moscova, după ce autorităţile de la Chişinău l-au acuzat că a primit finanţare ilegală din Rusia (aproape 400.000 de euro).

De asemenea, autorităţile moldovene au pus partidul lui Usatîi în legătură cu gruparea paramilitară „Antifa”, după un raid asupra membrilor săi în urma căruia a fost găsit un întreg arsenal – grenade, lansatoare de grenade, pistoale, muniţie, etc. Gruparea ar fi pregătit un „Maidan sângeros” la Chişinău, după modelul protestelor de la Kiev, urmărind destabilizarea puterii politice din Moldova şi atacarea unor instituţii de stat. Un deputat apropiat de această mişcare se afla pe listele de candidaţi ai partidului lui Renato Usatîi.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus