Stiri de ultima ora

Alba: Mesaj al primarului Hava în cartea de condoleanțe - Am pierdut pe cel mai important om al României

Alba: Mesaj al primarului Hava în cartea de condoleanțe - Am pierdut pe cel mai important om al României
Actualitate
O carte de condoleanțe în memoria regelui Mihai I a fost deschisă joi la Sala Unirii, clădirea care a găzduit în 1918 ședința Marii Adunări Naționale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România și în care, în urmă cu un deceniu, fostul suveran a primit titlul de "Cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia", aceasta urmând să fie înmânată ulterior Casei Regale în semn de omagiu din partea județului Alba.

"Sincere condoleanțe. Am pierdut pe cel mai important om al României. Spiritul rămâne. Alba Iulia rămâne alături de Casa Regală și de tot ce însemnați", a scris primarul Mircea Hava.

Edilul municipiului Alba Iulia a spus, ulterior, că Mihai I va rămâne în amintirea tuturor "ca un om care s-a bătut pentru România".

"Majestatea sa nu mai este. A plecat. Dar a plecat fizic, pentru că spiritul lui și ceea ce a făcut pentru România rămâne. Si noi, cei din Alba Iulia, și toți din România, suntem recunoscători. Majestate, o să rămâneți tot timpul în sufletul și inima noastră ca un om care s-a bătut pentru România, ca un om care a făcut lucruri deosebite. Dumnezeu să-l odihnească", a declarat Mircea Hava.

La rândul său, directorul general al Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a subliniat că Alba Iulia a însemnat foarte mult pentru Regalitatea României, aici încoronându-se în 1922 primul Rege al României Mari, Ferdinand.

"Majestatea Sa (Mihai I — n.r.), după prima domnie, a și primit (în iunie 1930 — n.r.) titlul onorific de Voievod de Alba Iulia, și aici, în Sala Unirii, a fost făcut și Cetățean de Onoare . Trebuie să menționez că toți Regii României Mari au pășit în această Sală", a declarat Gabriel Rustoiu.

Toți cei care doresc să scrie în cartea de condoleanțe o pot face zilnic până în 16 decembrie, între orele 10,00 și 17,00.

Mihai I a fost pentru prima dată la Alba Iulia în 1929, iar pentru ultima dată în decembrie 2009.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus