Stiri de ultima ora

Acuzații EXPLOZIVE – OMV Petrom, licitație cu dedicație pentru stăpânul Mării Negre . Valorea contractului este uriașă

Acuzații EXPLOZIVE – OMV Petrom, licitație cu  dedicație  pentru  stăpânul Mării Negre . Valorea contractului este uriașă
Actualitate
Dezvăluiri explozive - GSP Offshore, companie contro­lată de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, acelaşi care deţine compania de foraj marin Grup Servicii Petroliere, a câştigat o licitație a Petrom de peste un miliard de lei!

OMV Petrom a dat drumul pe 17 mai 2017 la o licitație, încheiată zilele trecute, cu desemnarea câștigătorului GSP Offshore - contract de peste un miliard de lei, pe o durată de opt ani, scrie Tomis News , care atrage atenția asupra faptului că Petrom a început licitația cu primele semne de dedicație, mai multe servicii fiind înglobate într-un singur contract. Practic, Petrom solicita, conform documentelor publicate: servicii de reparare și întreținere, servicii de cantina și servicii de catering, servicii de transport aerian, servicii de transport naval, servicii de instalații marine.

A fost primul semn că ceva este în neregulă la Petrom, scrie presa locală, întrucât Consiliul Concurenței interzice astfel de practici care descurajează concurența în mediul privat.

În acest sens, Petrom a motivat că zăcămintele din zonă sunt într-o fază finală, în care costurile sunt mari și profitul redus, dorind astfel să facă economii de cheltuieli. Astfel, toată afacerea propusă de Petrom se ridica la 1,013,887,487 RON.

Au fost trei faze ale licitației la care s-au înscris: Steder Group Logistics SRL, Asocierea „R&R – Rig Service, Rohrer, Regional Air Services”, SAIPEM România SRL, Asocierea „Christof E&P Services SRL – IREM Construcții Generale SRL – COSMI SPA”, Dietsmann SRL și GPS Offshore SRL.

Prima fază a fost de calificare, în cadrul căreia competitorii au pus la dispoziție datele fiscale, CIF-urile ș.a.m.d.

Pentru faza a doua, cea de dialog competitiv, în cadrul căreia fiecare asociere a propus soluții, oferte financiare și tehnice, s-au calificat: SAIPEM, Christof, Dietsmann, Rig Service și GSP Offshore.

Al doilea motiv pentru care unii competitori s-au uitat circumspect la Petrom a fost faptul că ponderea ofertei financiare cântărea nejustificat de mult: 70%, restul de 30% reprezentând angajamentele de asigurare a protecției mediului, angajările de pe plan local și capacitatea tehnică!

Rig Service și RAS au suspectat de la bun început că lucrurile nu sunt în regulă și au depus o primă plângere, contestând punerea la bătaie a tuturor serviciilor, pe care ulterior au retras-o. A doua plângere a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și în instanțele judecătorești.

În faza a treia, de depunere a ofertelor finale, Asocierea „R&R – Rig Service, Rohrer, Regional Air Services” a depus cea mai bună ofertă, așa că a retras și sesizarea la CNSC și în instanță. De altfel, ofertele finale arătau așa: Rig Service și RAS – 979 milioane lei, Dietsmann, 1,1 miliarde lei, iar GSP 990 milioane lei.

Din momentul în care Rig Service și RAS au retras sesizarea la CNSC și inițiativa din instanță, întrucât erau ca și câștigători, au început problemele.

Petrom, dintr-o dată, a găsit o serie de probleme în oferta câștigătorilor, precum faptul că nu au precizat că vestele de supraviețuire au senzori de localizare, nu au precizat că elicopterele au funii și nu au precizat că au internet cu viteză de minim 512 kb!

Interesant este că toți ceilalți competitori au spus că vor îndeplini aceste condiții, pe care Rig Service și RAS le aveau, în momentul intrării în vigoare a contractului.

În final, GSP Offshore a fost anunțat de Petrom drept câștigător al licitației luni, 6 mai a.c.

Grup Servicii Petroliere (GSP)  are  în portofoliu opt platforme petroliere și o flotă de nave de construcții offshore. Compania fondată de Gabriel Comănescu a avut cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu. De exemplu, în 2009, GSP a câstigat un contract în valoare de 270 de milioane de dolari cu contractorul general al gigantului rus Gazprom, obiectul contractului fiind constructia unei conducte offshore de 159 de kilometric. Averea lui Gabriel Comănescu este estimată de revista Forbes la circa 500 de milioane de euro.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus