Stiri de ultima ora

Acord România – Ungaria pentru muncitorii transfrontalieri

Acord România – Ungaria pentru muncitorii transfrontalieri
Actualitate
Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță, miercuri, încheierea unui acord româno-ungar pe tema situației lucrătorilor transfrontalieri.

Conform înțelegerii, persoanele care fac naveta zilnic între cele două țări vor putea trece granița în această perioadă cu restricții.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă convorbire telefonică, miercuri, cu omologul Péter Szijjártó.

Cu această ocazie, a fost obținut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri.

Detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două țări, prin polițiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanța de la frontiera de stat, de o parte și de alta a acesteia, în care această înțelegere va fi aplicabilă și momentul de la care măsura devine efectivă, informează MAE.

„În contextul măsurilor restrictive decise de autoritățile ungare, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, privind interzicerea accesului cetățenilor străini în Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluții pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri cetățeni români, astfel încât aceștia să-şi poată continua activitatea. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităților ungare și identificarea unei soluții pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceștia se află în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscând să își piardă locurile de muncă. Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe și în cadrul reuniunii prin videoconferință a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020”, potrivit MAE.

europafm.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus