Stiri de ultima ora

8 ianuarie, ziua în care Îngerul Copiilor ar fi împlinit 70 de ani. Iată ce avere a lăsat în urma sa marele profesor Marin Burlea

8 ianuarie, ziua în care Îngerul Copiilor ar fi împlinit 70 de ani. Iată ce avere a lăsat în urma sa marele profesor Marin Burlea
Actualitate
Pe 8 ianuarie, „Îngerul Copiilor”, Prof. Marin Burlea ar fi împlinit 70 de ani. Din păcate, o boală nemiloasă l-a smuls de lângă familia sa și de lângă a doua familie de la Pediatrie, Iași. În memoria lui, redăm câteva date biografice din uriașa sa carieră și vorbele pline de înțelepciune, care au rămas ca o neprețuită avere pentru toți cei care l-au cunoscut.

„Nu regret nimic. A trăi în trecut e un consum psihic ilogic, care nu te ajută. Eu consider că mai am de învățat, deși mă apropii de o vârstă venerabilă – 70 de ani. Dacă ar fi să dau filmul înapoi și să mă apuc acum de școală, cred că n-aș omite niciuna dintre etapele pe care le-am făcut, sunt extrem de mulțumit, nu sunt lipsit de modestie, dar în mod aproape surprinzător și pentru mine am atins toate obiectivele pe care le-am avut. Cred că am avut noroc în viață și la vârsta mea nu cred că aș mai avea alte aspirații care să îmi provoace tristețe dacă dau filmul înapoi. Bineînțeles că eu vreau să profesez în continuare, să lucrez efectiv zi de zi și în spital, și în mediul privat. Cred că asta este ceea ce te menține. În momentul în care lucrezi cu motoarele turate, ai șanse să nu îmbătrânești. În momentul în care încetinești viteza de reacție, de activitate și de profesie, începi să te plafonezi și să o iei la vale. Intri în declin”, spunea Prof. Univ. Dr. Marin Burlea în unul dintre ultimele sale interviuri, cu trei luni înainte de a părăsi această lume: 26 octombrie 2018!

Pediatrul de la Leagănul de copii

Prof. univ. dr. Marin Burlea s-a născut în satul Crețești, comuna Vidra, județul Ilfov, în data de 8 ianuarie 1949. În anul 1967 a absolvit Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Iași, iar între anii 1967-1973 a fost student al Facultății de Medicină, secția Pediatrie, IMF Iași. În anul 1976, după stagiul obligatoriu, la acea dată, în mediul rural, mai exact în comuna Reviga, jud Ialomița, câștigă prin concurs postul de medic pediatru la Leagănul de Copii, secția Tătărași și intră în stagiul de secundariat, specialitatea Pediatrie, cu efectuarea cursului și a stagiului în Clinica a II- a Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Iași, sub directa îndrumare a Prof. Dr. Marcel Burdea.

În anul 1979 devine medic specialist pediatru și se transferă la Spitalul de Copii, desfășurându-și activitatea în perioada 1980-1985 la Clinica a-II-a Pediatrie, Serviciul Terapie Intensivă.

În anul 1995 obține diploma de Doctor în Științe Medicale, cu teza intitulată ″Corelaţii clinicoendoscopice şi histobacteriologice în afecţiunile esogastroduodenale la copil″.

A parcurs etapele evoluției universitare de la șef de lucrări, conferențiar și, din 2002, profesor universitar și șef de clinică, fiind și coordonator național pentru atestatul de endoscopie digestivă diagnostică pediatrică (din 2010) și rezidențiatul de gastroenterologie pediatrică, nou înființat in 2016.

Profesorul Marin Burlea a fost manager general al Spitalului de Urgențe pentru Copii “Sf. Maria” (între 1990-1997 și 2002-2002-2009); membru al Comisiei Senat UMF “Gr. T. Popa” Iași (în perioada 2002-2012); prorector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore .T Popa” (între anii 2004-2006, respectiv 2011-2012); senator în Parlamentul României (între anii 2012-2016); vicepreşedinte al Comisiei de Educaţe şi Sport din Senatul Romaniei (în perioada 2013 – 2016); membru al Academiei de Științe Medicale din anul 2014; din anul 2009 și până în prezent a fost președintele ales al Societății Române de Pediatrie, fiind fondatorul Școlii de Vară de Pediatrie ajunsă în 2018 la cea de-a XIVa ediție. A fost membru în board-ul European Paediatric Association, European Academy of Paediatrics și Co-Președinte al Societății Româno-Italiene de Pediatrie și al Societății omâno-Turce de Pediatrie.

A publicat peste 300 de lucrări științifice în extenso și rezumat, o mare parte fiind indexate în reviste de circulație internațională.

În cadrul congresului ″14th International Workshop on Neonatology″, CagliariItalia, la inițiativa Grupului Norman de Nefrologie și Urologie Neonatală, în octombrie 2018, a fost creat premiul internațional „Marin Burlea” destinat tinerilor cercetători.

A fost decorat post-mortem de către președintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României″ în grad de Cavaler.

Prof. univ. dr. Grigore Tinică: „Prof. Marin Burlea a plecat la Dumnezeu. Prea devreme. Prea curând pentru el, pentru familia lui, pentru studenții și pacienții lui, pentru prietenii lui, pentru toți cei care l-am cunoscut și respectat, total și necondiționat.

În timpul din urmă, s-au scurs sute de mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare, în mass media și în inimile tuturor celor pe care i-a atins prin existența sa.

Nimeni dintre cei care l-au cunoscut pe Profesorul Burlea nu îl poate uita: a fost o persoană excepțională și binecuvântată, atât în vremuri bune, cât și în cele mai proaste, nu și-a pierdut niciodată puterea de a râde, de a zâmbi, sau de a-i inspira pe ceilalți prin bunătatea sa.
evz.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus