Editia de azi joi ,28 August 2014
Stiri de ultima ora din

Protest romanesc la Bruxelles impotriva gazelor de sist

Protest romanesc la Bruxelles impotriva gazelor de sist
Actualitate
Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale din Romania au protestat miercuri, in fata sediului Comisiei Europene de la Bruxelles, fata de metoda de fracturare hidraulica pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

"Refuz, rezist, gazelor de sist!", au scandat printre altele protestatarii care au fost insotiti de bannere cu harta Romaniei si cu inscriptii impotriva gazelor de sist. Acestia spera sa-i convinga astfel pe oficialii europeni asupra pericolelor pe care le reprezinta explorarea/exploatarea gazelor de sist, apreciind ca un astfel de proces "este o crima impotriva umanitatii".

"Am obtinut o autorizatie pentru un protest impotriva gazelor de sist, intrucat suntem extrem de ingrijorati in legatura cu situatia din Europa privitoare la controversata metoda a fracturarii pentru gaze de sist, avand exemplul SUA, avand deja nenumarate studii, marturii, exemple, documentare, care ne arata cat de periculoasa este aceasta metoda, nu inteleg de ce incercam sa copiem si in Europa ce se intampla acum in SUA.

In primul rand, situatia nu este comparabila cu cea din Statele Unite, in Europa densitatea populatiei este cu totul alta, sunt mult mai multi locuitori pe kilometru patrat, daca incepem sa facem fracturarea hidraulica pentru gaze de sist, comunitatile vor fi direct afectate, apa, pamantul vor fi otravite", a declarat Mihaela Popescu, reprezentant al organizatiei SOS Rosia Montana Bruxelles.

Potrivit acesteia, vor exista totodata migrari in masa ale populatiei si a citat totodata studii care fac o legatura intre intensificarea cutremurelor si fracturarea hidraulica. "Deja avem situatia din Romania, de la Galati", a adaugat Mihaela Popescu.

In opinia ONG-urilor protestatare, argumentele care sunt aduse in favoarea exploatarii/explorarii gazelor de sist precum "independenta energetica" si "locuri de munca mai multe" nu sunt acoperite de realitate.

"Noi ne gandim ca, deja avand exemplul Statelor Unite, cred ca este momentul sa oprim toata aceasta nebunie si sa nu incercam sa acoperim totul in ambalajul frumos al crearii locurilor de munca sau de acel argument mult prea folosit al independentei energetice.

Noi in Romania suntem aproape independenti, ca importam 20% si, din cate am citit recent, Petrom o sa exploreze si in Marea Neagra si vom fi total independenti in momentul acela, ba mai mult vom putea sa si exploram. Atunci de ce nu inteleg de ce trebuie sa distrugem pamantul, apa, pentru cateva locuri de munca?", a spus reprezentanta SOS Rosia Montana Bruxelles.

"Acum, daca CE lasa totul la latitudinea statelor membre, in multe dintre acestea nici macar nu exista legislatie care sa includa explorarea/exploatarea gazelor de sist, ceea ce ni se pare extrem de grav", a argumentat aceasta. O delegatie a protestatarilor va incerca sa fie primita in cursul zilei de miercuri de reprezentanti ai Comisiei Europene.
Articole similare :
01
Apr
Actualitate
Activistii de mediu au anuntat ca duminica, in zeci de orase din tara si din strainatate, vor avea loc proteste fata de demararea proiectului de la Rosia Montana si a...

06
Jul
Economic
Guvernul german vrea sa interzica exploatarea gazelor de stist cel putin pana in 2021, din cauza opozitiei puternice a populatiei fata de metoda fracturarii hidraulice. Nu va exista in Germania...

03
Jun
Actualitate
Locuitori din orasul Dobrici si din alte localitati din nord estul Bulgariei isi vor exprima solidaritatea cu protestele din Romania fata de explorarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Sintia Nedialkova,...

06
Jun
Economic
Bulgaria nu va renunta la interdictia pentru exploatarea si explorarea gazelor de sist, a anuntat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, dupa cum scrie joi cotidianul sofiot Sega. La inceputul...

06
Apr
Actualitate
Circa 2.000 de persoane participa, duminica dupa amiaza, la Arad, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist. Comenteaza In Piata Avram Iancu din municipiul Arad s au adunat,...

comments powered by Disqus
Foto:Urmareste DiaCaf.com pe ▼
Ultimele stiri : Actualitate:
Acum 1 ore si 1 minute digi24.ro

Jocul de tip Caritas din Timișoara a fost închis
Acum 1 ore si 31 minute www.mediafax.ro

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 august
Acum 3 ore si 2 minute www.mediafax.ro

Halep a obţinut victoria cu numărul 40 în acest an
Acum 3 ore si 21 minute www.ziare.com

CSM, discutii la Ambasada SUA despre independenta justitiei